Een overzicht van alle normeringen voor ergonomisch werken

Als het gaat om ergonomische bureaustoelen en bureaus, zijn er verschillende normeringen die van toepassing zijn op het ontwerp, de constructie en de veiligheid. Er zijn voor werkplekken zowel Europese als Nederlandse richtlijnen, waardoor het soms lastig kan zijn om het overzicht te bewaren.

EN-Richtlijnen voor werkplekken

Steeds meer werken lang achter de computer. Daarom is ergonomisch werken steeds belangrijker om ons lichaam op lange termijn gezond te houden. Om zowel werkgevers en werknemers hiermee te helpen, zijn er Europese richtlijnen vastgesteld voor kantoormeubelen. Deze kun je onderverdelen in EN-1335 en EN-527. EN-1335 voor werkstoelen en EN-527 voor werktafels.

Nederlandse richtlijnen

In Nederland hebben wij deze Europese normeringen overgenomen als NEN-1335 en NEN-527, maar de richtlijnen hiervan zijn hetzelfde als de Europese normeringen.

NEN-1335: afmetingen en veiligheid van werkstoelen.
NEN-527: afmetingen en veiligheid van werktafels.

De NEN / EN richtlijnen voor werkstoelen hebben betrekking op de afmetingen en de specificaties. Zo moet de zithoogte en diepte verstelbaar zijn en zijn er regels over de lengte en hoogte van de armleuningen. Hierdoor is het mogelijk om een ergonomische werkplek in te richten.

NPR-richtlijnen voor werkplekken

Naast de EN-normeringen zijn er in Nederland ook de NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) normeringen voor werkplekken. Deze normering is de NPR-1813 Dit zijn aanvullingen op de bestaande EN-normeringen. Deze aanvullingen zijn van toepassing omdat mensen in Nederland meer verschillen qua lengte.

In het kort zorgt de NPR-1813 normering daarom voor een ruimere verstelmogelijkheid van de zitting en de armleuningen. Dit zorgt ervoor dat de werkplekken voor 95% van de mensen in Nederland geschikt zullen zijn. Door de ruimere verstelbaarheid zijn NPR-1813 daarom beter voor langere mensen of mensen met een afwijkend lichaam. Vaak kiezen mensen daarom voor NPR-1813 kantoormeubelen op aanwijzing van een dokter of fysiotherapeut, om klachten te verminderen.

VG Kantoormeubelen
Onze showroom
Contact

Ambachtsweg 26
1271 AM
Huizen
035-5235764