Tips voor het voorkomen van rugklachten

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem, vooral bij mensen die veel tijd doorbrengen achter een bureau. Vaak wordt gedacht dat het vervangen van een bureaustoel de oplossing is, maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het voorkomen van rugklachten. Alleen het kopen van een goede ergonomische bureaustoel (oftewel een goed instelbare bureaustoel) is over het algemeen niet voldoende. De bureaustoel is een belangrijk onderdeel, maar alles valt met elkaar samen.

1. Een goed ingestelde bureaustoel

Een goede bureaustoel kan zeker bijdragen aan het verminderen van rugpijn, maar het is essentieel om de stoel goed in te stellen. Zorg ervoor dat de hoogte van de stoel zo is aangepast dat je voeten plat op de grond kunnen rusten en je knieën in een hoek van 90 graden zijn gebogen. Stel ook de rugleuning zo in dat deze je onderrug goed ondersteunt. Een verstelbare armleuning kan ook helpen om spanning in de schouders en nek te verminderen. Het belangrijkste bij een bureaustoel is dus dat deze goed instelbaar is

2. Een bureau goed instellen

Naast de bureaustoel is het belangrijk om ook het bureau goed in te stellen. Zorg ervoor dat het bureau op de juiste hoogte staat (lees hier hoe je dit doet), zodat je ellebogen in een hoek van 90 graden kunnen rusten wanneer je typt. Dit helpt spanning in de schouders en nek te verminderen. Gebruik indien nodig een voetensteun om ervoor te zorgen dat je benen comfortabel kunnen rusten.

3. Afwisselend werk doen

Zitten is vaak de boosdoener als het gaat om rugpijn. Probeer daarom afwisselend te werken door staand werk af te wisselen met zitten. Gebruik bijvoorbeeld een zit-sta bureau of een verhoogd oppervlak waar je af en toe aan kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld ook aan een bartafel gaan staan, als je er maar voor zorgt dat je kunt variëren. Het voordeel van een zit-sta bureau in deze is wel dat je jouw werkplek behoud en gemakkelijk met 1 druk op de knop kunt variëren van werkhouding.

4. Stukje lopen als je belt

Als je vaak telefoneert tijdens het werk, overweeg dan om een draadloze headset te gebruiken, zodat je tijdens het bellen kunt rondlopen. Beweging is cruciaal voor het voorkomen van rugpijn, en een korte wandeling tijdens het telefoneren kan ook nog eens helpen om de spieren los te maken en spanning te verminderen.

5. Tussendoor bewegen

Zelfs als je een ergonomisch perfecte werkplek hebt, voorzien van een goed instelbare bureaustoel en een van de beste zit sta bureaus is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Sta elke 30 minuten op, strek je uit en loop een paar minuten rond. Dit helpt om de spieren actief te houden en de bloedcirculatie te stimuleren, waardoor wederom rugpijn wordt voorkomen of in ieder geval de kans erop wordt verkleind.

Zorg voor het totaalplaatje

Het voorkomen van rugklachten vereist een algehele benadering van ergonomie en gezondheid op de werkplek. Door de juiste houding aan te nemen, regelmatig te bewegen en afwisselend werk te doen, kun je rugpijn verminderen en een gezonde werkomgeving creëren. Vergeet niet dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken als het gaat om het welzijn van je rug.

VG Kantoormeubelen
Onze showroom
Contact

Ambachtsweg 26
1271 AM
Huizen
035-5235764