Of je nu paard rijdt, op je mountainbike zit of achter een bureau, een juiste zithouding is belangrijk. En wist je dat je met een correcte zithouding je je leer- en studeerprestaties kunt verbeteren? Ook voor betere werkresultaten is het belangrijk hoe je zit. Maar als jij een verkeerde zithouding hebt sta je daar niet alleen in, ongeveer 85 % van de Nederlanders heeft een verkeerde zithouding. Door te letten op je houding en stabiliteit bij het zitten kom je al een heel eind bij het aanleren van een goede zithouding. Daarnaast is het prettig om als je veel moet zitten, je ook comfortabel kan zitten.

Je zithouding versus je gezondheid

Het slechte nieuws is dat zitten uit is. Zo zou iemand die veel zit inboeten aan conditie en in het verlengde daarvan zijn gezondheid kunnen schaden. En als je zit, zeker als je veel zit, is dat van invloed op je gewrichten en de wervelkolom. Het goede nieuws is dat als je geen keuze hebt en je door werk of omstandigheden min of meer gedwongen bent veel te zitten, je de nadelige effecten daarvan positief kunt beïnvloeden. En wel door te kiezen voor een correcte zithouding.

De juiste zithouding vinden

Om de juiste zithouding en dus de juiste bureaustoel te vinden dien je eerst te weten wat een verkeerde houding is. Een verkeerde zithouding is er een waarbij je onderuit gezakt in een stoel of op de bank hangt. Of een waarbij je de schouders optrekt en nek- of rugspieren onbewust aanspant. Dit kan voor problemen aan het bewegingsapparaat zorgen. De juiste zithouding krijg je als je je rug ontspant, dat wil zeggen je rug niet ‘omhoog trekt’ als je zit. En helemaal ideaal is het als je moeite moet doen om in evenwicht te blijven als je zit. Dit kun je realiseren met een zogeheten fysiobal. Zitten op een fysiobal terwijl je werkt, ontspant of tv kijkt is een workout voor je buik- en rugspieren zonder dat het je wat kost. Ideaal dus.