Veel zitten is belastend voor de rug. Sterker nog, zitten is belastend voor de rug. Hieruit volgt dan ook logischerwijs dat veel zitten kan leiden tot rugklachten. Want tenzij jouw bedrijf over zit/sta werkplekken beschikt, breng je als werknemer vele uren zittend achter je bureau door. Als je je daarbij ook zittend naar je werk verplaatst en je je vrije tijd ook nog eens voornamelijk zittend doorbrengt, is dat niet alleen belastend voor het bewegingsapparaat maar ook van invloed op je werkprestaties. Een andere werkhouding kan veel klachten voorkomen en daarmee ook het ziekteverzuim terugdringen.

Zitten en rugklachten, fabel en feiten

Het is anderzijds niet direct aangetoond dat langdurig zitten rugklachten oplevert, immers ook andere factoren spelen daarbij een rol. Factoren zoals stress, lichaamsbouw en/of verkeerd tillen en dergelijke. Langdurig staan daarentegen leidt volgens onderzoek tot een gevoel van onbehagen en kan de oorzaak zijn van het ontstaan van spataders. Wat wel met zekerheid is aangetoond is dat afwisselend staan en zitten leidt tot een actieve werkhouding. En dat het voor mensen met lage rugklachten sowieso beter en zinvoller is om zitten af te wisselen met staan om de rugwervels te ontlasten. Bijkomend voordeel is dat je met staan actiever bent en dus meer calorieën verbruikt dan met zitten.

Verbeter je gevoel van welzijn door vaker te gaan staan

Van nature zijn de meeste mensen geneigd tot passiviteit. En te lang achter elkaar zitten hoeft dan niet perse te leiden tot rugklachten maar het kan wel degelijk ongemak aan nek- schouder, of rug opleveren. En het spreekt voor zich dat pijnklachten of ander ongemak voor verminderde prestaties op het werk zorgen. Een zit/sta bureau kan dan een hulmiddel in de strijd tegen gezondheidsklachten zijn. Een werkplek die uitnodigt om ook te kunnen staan maakt deel uit van een ergonomisch vormgegeven werkomgeving en geniet daardoor bij de inrichting van de werkplek tot de voorkeur.